LOGO-TMMOB-2

YAZ ATÖLYELERİ: “KENT PARÇASI TASARIMI” için BAŞVURULAR AÇILDI

by mimarbkoy

Mimarlar Odası Bakırköy Temsilciliği 2023 Ağustos ayında “Kent Parçası Tasarımı” konulu atölyeler gerçekleştirecektir. 02.08.2023 tarihinde başlayacak olan atölyeler 1 ay boyunca devam edecek, haftanın belirlenen günlerinde Bakırköy Temsilciliğinde gerçekleştirilecektir. Sektör ve akademiden misafir atölye yürütücülerinin sunumlarıyla desteklenecek olan atölyelerde katılımcılar, kamusal alandaki aktörler bağlamında kent parçası tasarımları gerçekleştirecektir.

Öğrencilere ve yeni mezunlara özel olarak gerçekleştirilecek olan atölyelere kayıt için:

Atölye katılımcısı olmak isteyen kişilerin infobakirkoy@mimarist.org adresine, mail başlığına “KAYIT” yazarak, Ad-Soyad, Üniversite, Bölüm, Sınıf bilgilerini göndermeleri gerekmektedir. Bir haftaya kayıt yaptırılabileceği gibi birden fazla hafta için de kayıt yaptırılabilir. Mailde lütfen, hangi haftalara kayıt olmak istediğinizi belirtiniz.

Aşağıda bulunan PDF dokümanından atölye programını ve hangi günler atölyelerin gerçekleştirileceğini öğrenebilirsiniz.

PROGRAM-2023 YAZ ATÖLYELERİ

Katılımcı sayısı her bir hafta için maksimum 15 kişi olarak belirlenmiştir. Başvurular sonucunda seçim yapılacak ve katılımcılar mail yoluyla bilgilendirilecektir.

Atölyelerin sonunda katılımcılara katılım belgesi verilecektir.

Üretilen işler yayına dönüştürülecek; mimarlar odası birimlerinde ve seçilen üniversitelerde sergilenecektir.

ANA TEMA

Kent parçası, farklı işlevleri içinde barındıran, kapalı, yarı açık ve açık mekanların bir araya gelmesiyle oluşan, çevresiyle devamlı iletişim halinde bulunan, farklı canlı türlerinin bir arada olduğu yaşayan bir organizma olarak tanımlanabilir. Tüm unsurların birbirleri ile kurduğu iletişim neticesinde kentin kimliği ortaya çıkmaktadır. Bu diyalogların en güçlüsü kamusal mekanlar aracılığı ile kurulmaktadır. İnsanların bir araya geldiği, farklı zamanlarda bambaşka işlevleri bünyesinde barındıran, değişen ve orada olanlara göre dönüşebilen özelliklere sahip mekanlar kent içinde kurulan diyalogu güçlendirmektedir. Yaşanabilir bir kent parçasında bu tip bağlayıcı mekanlar, iletişimin güçlenmesi ve kamusal hayatın devamlılığı adına oldukça önemlidir. Bu mekanlar meydan, sahil şeridi, bir sokak veya bir istasyon olabileceği gibi, farklı yapı yerleşimlerinden doğan (örneğin bir yapı adasından artakalan alanlar) potansiyel boşluklarda da kendini üretebilir. Bu tip alanların tasarımı ile birlikte onları kullanan canlılarla kazandığı anlamlara odaklanmak atölyelerin temel hedefini oluşturacaktır. Atölye, kamusal mekanları kullanıcı bazlı yeniden üretmeyi hedeflemektedir.

Yaz programı kapsamında Temmuz-Ağustos ayı boyunca toplam 5 atölye gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Her hafta bir atölye gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Atölyeler toplam 4’er gün (ilk hafta 3 gün) olacak ve her haftanın sonunda üretilen işler sergilenecektir.

Kent parçasının boyutu belirlenecek ve her bir atölye özelinde, alt konu bağlamında, kamusal alan tasarımı yapılacaktır. Tüm atölyeler bittikten sonra tasarlanan kent parçaları bir sergiye dönüştürülecek ve yayın haline getirilecektir.

Üretilen işler yayına dönüştürülecek ve mimarlar odası birimlerinde ve seçilen üniversitelerde sergilenecektir.

Diğer Yazılar